Coaching   

Een verhaal uit mijn eigen dagelijkse praktijk:

In de vakantie krijg ik een bericht van een jongere die ik begeleid. Hij vraag of hij direct, nadat hij zijn rooster opgehaald heeft, langs kan komen om het rooster te bespreken en te overleggen over het al dan niet bijwonen van de verschillende lessen. Natuurlijk kan hij langs komen, op mijn voorstel om op een andere ( voor hem onbekende plek) af te spreken reageert hij: "Natuurlijk geen probleem" . Blij verrast  stuur ik meteen een bericht. Op dinsdag wacht ik in spanning af, gaat hij komen, kan hij dit al aan. Zijn onderliggende angst, gerelateerd aan zijn autisme, was het afgelopen jaar zo groot en beheerste zijn leven voor een groot deel waardoor hij niet in staat was om het volledige rooster te volgen. Rond 12 uur krijg ik een bericht, ik sta bij de voordeur waar kan ik me melden?. Mijn antwoord laat natuurlijk niet lang op zich wachten, ik spoed mij naar de voordeur en daar staat hij, leunend op zijn fiets, langer en dunner dan 7 weken geleden en met een andere uitstraling. We begroeten elkaar en lopen naar binnen. Het rooster erbij en tot mijn grote verbazing geeft hij aan: "IK ga alle lessen volgen op gym na", we spreken even door, de gym lijkt hem nog een te grote belasting (op de fiets, niet zo'n frisse kleedkamer, meerdere klassen en scholen en dan ook nog bewegen....) mijn voorstel: " wat ga jij doen als alternatief", neemt hij mee naar huis, hier komt hij binnenkort op terug. De volgende dag wordt er op de deur van min kantoor geklopt daar staat hij, op zijn gezicht een grote lach:" ik heb besloten dat ik ook meedoe met de gym!"

Natuurlijk vraag ik door:" Hoe komt het dat jij dit besluit hebt genomen, wat heb jij in werking gezet en heb jij mij nog nodig?"

Zijn antwoord: " De klas is leuk, ik heb er vertrouwen in dat ik het kan, ik weet dat jij er bent als het nodig is, maar ik denk dat ik jou niet meer hoef te spreken".

 

Ik werk vanuit oplossingsgericht coachen. "Deze benadering is op een aantal zeer praktische uitgangspunten gebaseerd.Een belangrijk verschil met reguliere coachingstechnieken is dat niet het probleem, maar de oplossing als vertrekpunt wordt genomen. Daarbij wordt een aantal even simpele als doeltreffende regels gehanteerd: laat alles wat goed functioneert, met rust. Als iets niet werkt, doe dan wat anders. Als iets werkt, pas het dan vaker toe".

Insoo Kim Berg en Peter Szabo.

 

Heb jij ook behoefte aan coaching of ondersteuning, mail of bel me.... dan kijken wij of ik jou kan coachen bij het behalen van jouw doelen.